luukanvalma

Nykyajan fariseukset ja publikaanit!

  • Kummat on kumpia?
    Kummat on kumpia?

Pyhäpäivän aiheeseen liittyen koetan hahmottaa nykyajan fariseusten ja publikaanien välisiä eroja. 

Fariseuksella tarkoitettiin ajanlaskun alussa juutalaisuudessa uskonnollispoliittista ryhmittymää, joka tunsi tarkkaan lait ja säädökset ja pyrki elämään niiden mukaan. He eristäytyivät omalle linnakkeelleen ja katsoivat muuta kansaa ylhäältä alaspäin, eli halveksivat heitä: "Tyhmä kansa, joka ei tunne lakia" 

Publikaanit olivat sen ajan harvinaisia virkamiehiä, jotka kokosivat tullia periaatteella: "Oikein väärin, kokoon käärin" (vapaasti suomennettu: wright or wrong, my country).

Fariseuksiin liitettiin usein toinen ryhmä: Kirjanoppineet.

Samoin publikaaneihin liitettiin toinen ryhmä: ja muut syntiset.

Nykyaikaisia fariseuksia on monenlaisia, yleensä hyvin onnistuneita kansalaisia, jotka pitävät onnistumistaan omana ansionaan.

Esimerkkeinä: A. P o l  i i t t i s e t  f a r i s e u k s e t

Yleensä voisi sanoa että ääriryhmät, sekä oikeistossa että vasemmistossa ja sellaiset henkilöt muissakin puolueissa, jotka luulevat olevansa oikeammassa ja osaavammassa asemassa maan hallintoa ja ratkaisuja tehtäessä kuin muut.

Koulussa muistan yhden lukion kakkosluokkalaisen tytön. Hänen veljensä oli menestynyt silloisessa "juppi"-yrityksessä. Tämä tyttö sanoi, että kaikki työttömät pitäisi viedä kaatopaikalle, koska he vievät paremmin ja ahkerammin työtätekevien verovaroja. Hänen mielestään työttömät olivat rupusakkia, joka oli työtöntä omasta syystään. Silmät pyöreänä hämmästyksestä jäin lähes sanattomaksi. Älähän nyt, yritin sanoa. Siis uskonnon etiikan tunnilla. 

B. U s k o n n ol l i s e t  f a r i s e u k se t

Näitä on paljon erilaisia. Omassa porukassaan he uskovat pääsevän taivaaseen ryhmän liitännäisinä, vaikka heillä ei olisi mitään tuntoa itsestään ja omista virheistään, tai sitten vain luulevat tuottaneensa omassa päässään sellaisen uskonnon, joka kelpaa Kaikkivaltiaalle. Heidän mielestään muut ovat "pöpiä" tai ilman jumalallista osaamista, Pyhän Hengen johdatusta. 

C. T i e t e e n   f a r i s e u k s e t

Nämä ajattelevat olevansa tiedollisen tasonsa vuoksi muita parempia. Hekin halveksivat niitä, jotka eivät osaa tieteellisesti todistaa ajatuksiaan. He eivät arvosta historian seuraamuksia eivätkä kokemuksia.

D. O n n n i s t u n e e t   k a s v a t t a j a t

Vanhemmissa ja opettajissa ja papeissa on paljon sellaisia, jotka kehuvat omaa onnistumistaan. Joissakin kouluissa ei uskalla opettajaparka kertoa vaikeuksistaan tunneilla, kun joku huutaa: "Ei minulla ole mitään vaikeuksia sen luokan kanssa!" tai sen yksilön. Kerran olin opinto-ohjaajien kurssilla, missä opettajat kertoivat vaikeuksistaan myös omien lastensa kanssa. Siihen tuli yksi pain rouva, joka alkoi kehua, miten kaikki kymmenen lasta ovat onnistuneita aloillaan ja lapsenlapsetkin ovat kaikki puhtaasta kullasta. Joku meistä alkoi itkeä, Hänen lapsensa oli valellut päällensä bensiiniä ja siten surmannut itsensä. Muutkin tulivat hiljaisiksi. Jokaisella oli mielessään epäonnistumisia. Täydelliset perfektionistit ja narsistit pilaavat halun yrittää.

P u b l i k a a n i t   ja   s y n t i s e t

A. P u b l i k a a n i t.

Heitä on paljon. Päivittäin kuulee tietolähteistä yritysjohtajista, jotka kiertävät veroja, kavaltajista, työnantajalta työkaluja. aikaa tai ideoita varastaneita, kansaedustajia, joiden pitäisi ottaa kansalaisten keskiverto palkkaa, mutta jotka nostavat heti palkkaansa ja muita etujansa, kun saavat tarpeeksi ääniä eduskuntaan tai muihin kansan edustusjuttuihin. On niitä pyramidihuojareita, pikavippifirmojen perustajia,koronkiskureita ja perintätoimistoja, jotka vievät heikompiansa ennenaikaiseen hautaan ja nauravat partaansa.

B. S y n t i s e t

Niitä ei jaksa luetella. Oikeita syntisiä olemme kaikki, mutta sellaisia syntisiä, jotka tekevät mielellään syntiä edes sitä tietämättä , että tekevät. Paavali jo aikoinaan ennusti, millaisia syntisiä on lopun aikoina parissakin paikassa (2. Tim. 3: 1-4; Gal. 5: 19-21), ja onhan näitä ennustuksia muuallakin Raamatussa.

Tämän päivän idea on se, että tutkisimme kukin itseämme ja etsisimme tietä parempaan elämään ja rakkauteen lähimmäisiämme kohtaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kyllä ne ainoat fariseukset löytyvät kirkon piiristä:

Uskontojen vetovoima perustuu tarinoihin ja parhaat tarinat perustuvat hyvän ja pahan ristiriitaan. Olen useasti kysellyt kenelle Jeesus uhrattiin. Tässä kaksi vastausta:

TARINA 1 Keskiajalla Jeesuksesta eli salaliittoteoria, jonka mukaan Jumala lähetti poikansa maan päälle lunastamaan ihmiset Saatanan vallasta. Kristus syntyi ihmiseksi salatakseen jumaluutensa Lusiferiltä. Kristuksen kuoltua saatana tuli vaatimaan hänen sieluaan omakseen, mutta silloin Saatanalle paljastui Kristuksen jumaluus ja viattomuus. Paholainen joutui hyvitykseksi erehdyksestään luopumaan oikeudestaan ihmisten sieluihin. Kirkkokunnat irtisanoutuivat tuosta "teoriasta".
Lähde: H-P Björkman, Kadonneet askeleet (2011).

TARINA 2 Lunastusmalli perustuu Jeesuksen lupaukseen antaa henkensä lunnaiksi syntisten puolesta (Paavali: "Meidät on kalliisti ostettu). Origeneen mukaan lunnaat maksettiin Paholaiselle, koska syntiset ihmiset ovat hänen omaisuuttaan. Origeneen mukaan Paholainen itse sääti lunastuksen ehdot. Hän myisi ihmiskunnan pois vain Kristuksen veren eli sielun hinnalla, sielu kun asuu veressä. Paholainen ei kuitenkaan saanut Kristuksen sielua haltuunsa, sillä yllättäen Jumala herätti Kristuksen kuolleista ja korotti hänet takaisin valtakuntaansa. Huijausta tuokin, koska maksetut "rahat" saatiin takaisin.
Lähde: Kari Kuula, Paholaisen biografia (2010).

---

Noita lukiessa tuntuu siltä, että papisto ja kirkoilliskokoukset ovat jostain syystä laimentaneet Paholaisen roolia kirjoituksissaan ja puheissa. Miksiköhän? Kastekin oli alkujaan eksorkismia, paholainen manattiin pois sanoilla "Hylkäätkös Perkeleen", johon kasteväki vastasi "kyllä". Konfirmaatio oli jälkieksorkismia, varmistamista. Nyt niistä on jäljellä vain maagiset yleisrituaalit ja unohdettu tarkoitus

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Sanan tarina voisi ehkä korvata jollakin muulla sanalla. Epävarmoista asioista joskus sanotaan, että ne ovat "tradition" mukaan sanottuja. Tarina-sanan vastaisuus on siis minun näkökulmani!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ja publikaaneja löytyy etenkin katolisesta kirkosta tuhansittain ...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vatikaanin pankin (IOR) entinen pääjohtaja, piispa (kardinaali) NN totesi aikoinaan jotain siihen suuntaan, ettei kirkon hallintoa hoideta pelkillä avemarioilla. Joten publikaaneja tarvitaan kirkkojen piirissä.

*
Mutta piispalta mukava avaus!

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Tarkoitit varmaan : rehellisiä virkamiehiä. Jeesuksen historiassa oli kaksi oppinutta esimerkkiä: Sakkeus ja Matteus. Johannes oli myös oppinut, mutta lähinnä humanisti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #8

>#8: "..rehellisiä virkamiehiä.."

"Jumala on luonut kolme elämää: ritarit, talonpojat ja papit. Neljännen loi paholaisen kavaluus; koronkiskurien elämäksi sitä nimitetään", sanoo runoilija Freidank. Hän tarkoittanee koronkiskonnalla kaikenlaatuista kauppaa. Saman katsomuksen keskittää Caesarius von Heisterbach (n. 1180 - n. 1240) ytimekkääseen lauseeseen: "Mercator sine peccamine vix esse potest." ('Rikoksetonta kauppiasta tuskin voi olla.')

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka Vastaus kommenttiin #9

Joitakin tutkimuksia minäkin muistan opiskeluajoilta, joissa oli samoja tietoja kuin kommentissasi. Mieheni taisi tehdä yhden gradutyönsäkin koronkiskonnasta. Minä sen kirjoitin puhtaaksi. Mutta aihe ei silloin kiinnostanut, joten en muista siitä sen enempää kuin että siinä käsiteltiin koronkiskontaa. Luther vihasi myös koronkiskureita, koska ne tappoivat monen köyhän elämän.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Lauri! Kyllä niitä löytyy Suomesta yllin kyllin, jos luit tarkkaan luettoloani! Jotkut ovat saaneet tuomioitakin huijauksista. Katumatta. Sakkeus sentään korvasi ottamansa nelinkertaisesti, kun tuli "uskoon".

Joachim Seetaucher

Aikoinaan Lasse Lehtinen piti eduskunnassa puhetta. Veikko Vennamo huusi yhtäkkiä väliin: "Tuo on farisealaista puhetta!"

Lehtinen ei hämmentynyt, vaan totesi:
"En tiedä onko täällä fariseuksia, mutta yksi eläkkeellä oleva publikaani näyttää kyllä siellä istuskelevan".

(Vennamo oli aiemmin tullihallituksen pääjohtaja)

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Tämä on mukava juttu. Olen itsekin kuullut sen. Tiesin myös, että Vennamo oli oikeasti publikaani eli tullimies. Jopa tullihallituksen pääjohtaja. Lasten ja syntisten suusta yleensä tuleekin totuuksia. Fariseukset liukuvat käsistä. Ei tiedä, ovatko kaloja vai lintuja.